وقتی تحریف واقعیات عراق برای خبرگزاری انگلیسی هم سخت میشود؛
رسانهها و مقامات غربی نگرانند و هر کاری هم میکنند که نگرانیشان از همراهی ایران در مبارزه با تروریسم در عراق را بزک کنند؛ کار آنقدر سخت است و آنقدر ایران در عمل صداق نشان داده و غرب مزورانه عمل کرده که گروه هدف این تبلیغات مسموم علیه ایران؛ یعنی خود عراقیها دیگر به این شگردهای کهنه رسانهای میخندند.
گروه بین الملل،رسانههای غربی در شگردهای رسانهای خود در خصوص عراق، بهجای تمرکز بر تلاش واحد ایران و مجاهدان عراقی برای دفع این تروریستهای وحشی، عمدتا بر این محورها تکیه دارند: 1- تحت فرمان معرفی ایران معرفی کردن مجاهدان عراقی (و در واقع تحقیر توان و فرماندهی مجاهدان عراق) 2- شیعه- سنی کردن بحث عراق و دمیدن به تفاوتهای مذهبی و قومی
به گزارش سپیدارخبر،در آخرین مورد از این دست گزارشهای رسانهای، خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی از بغداد به قلم ند پارکر، بابک دهقان پیشه و ایزابل کولز همین ترفندها را به کار گرفته اما در عین حال، در مصاحبه با برخی فرماندهان مجاهدان عراقی نیز نتوانسته برخی واقعیات از فداکاریها و همچنین کمکهای راهبردی ایران در زمینه تجهیزات و آموزش و سازماندهی نیروها را پنهان کند.
رویترز در این گزارش نوشت:
«نگاه مراقب یک ژنرال با موی جوگندمی از روی چندین تابلوی تبلیغات در مرکز بغداد، به سراسر پایتخت عراق دوخته شده است. هر چند که این فرمانده نظامی، عراقی نیست. وی ایرانی است. این پوسترها تازه وارد عراق شده و منعکس کننده نفوذی است که ایران هم اکنون در بغداد دارد.»
رویترز در دنبال کردن محور یک از ترفندهای رسانهای که به آن اشاره شد، اینگونه ادعا میکند: «عراق یک کشور عمدتا عرب است. شهروندانش، چه شیعیان چه سنی ها، همواره به ایران، کشوری فارس زبان در شرق، بی اعتماد بوده اند ولی در شرایطی که بغداد تلاش می کند با گروه افراط گرای سنی دولت اسلامی (داعش) مبارزه کند، بسیاری از شیعیان عراق هم اکنون به ایران، یک حکومت مذهبی شیعه، به عنوان متحد اصلی خود چشم دوخته اند. به ویژه، اعتماد شیعیان عراق به شبه نظامیان قدرتمند مورد حمایت ایران که از زمان ترک خدمت گسترده نیروهای ارتش عراق در تابستان گذشته، سکان امور را در دست گرفته اند، افزایش یافته است.
دهها گروه شبه نظامی در چارچوب یک شاخه مخفیانه دولت عراق موسوم به «کمیته بسیج مردمی» یا «حشد شعبی»، متحد شده اند. این نهاد رسمی که توسط نوری مالکی سلف حیدر العبادی نخست وزیر عراق تشکیل شد، هم اکنون نقش اصلی را در بسیاری از عملیات امنیتی این کشور ایفا می کند. این گروه با توجه به جایگاهش در شبکه ارتباطی بین تهران، دولت عراق و شبه نظامیان، بیش از پیش در تعیین آینده این کشور، نفوذ دارد. تاکنون، اطلاعات چندانی درباره این نیرو در دست نبود ولی در یک رشته مصاحبه ها با رویترز، شخصیت های مهم عراق داخل حشد شعبی نحوه همکاری گروه های شبه نظامی، بغداد و ایران و نقشی که مستشاران ایرانی هم داخل این گروه هم در خطوط مقدم ایفا می کنند، تشریح کرده اند.
دو شخصیت ارشد سازمان بدر، احتمالا قدرتمندترین گروه شبه نظامی شیعه، و فرمانده یک گروه شبه نظامی نسبتا جدید موسوم به «سرایا الخراسانی»، از جمله افرادی هستند که با رویترز صحبت کرده اند.
در مجموع، حشد الشعبی بر دهها گروه نظارت و فعالیت آنها را هماهنگ می کند. افراد خودی می گویند بیشتر گروه ها به درخواست آیت الله علی سیستانی مرجع بزرگ شیعیان عراق برای سلاح در دست گرفتن، لبیک گفتند ولی آنها همچنین به رهنمودهای مذهبی آیت الله علی خامنه ای، رهبر معظم ایران، به عنوان یکی از عوامل مهم تصمیم خود برای مبارزه و - همانطور که به آن نگاه می کنند - برای دفاع از عراق، استناد می کنند.
هادی العامری، رهبر سازمان بدر، در گفتگو با رویترز اعلام کرد: اکثر ما اعتقاد داریم که... آیت الله خامنه ای از همه شرایط به عنوان یک رهبر اسلامی برخوردار است. وی رهبر نه فقط ایرانی ها بلکه امت اسلامی است. من چنین اعتقادی دارم و به آن افتخار می کنم.
عامری تاکید کرد تناقضی بین نقش وی به عنوان یک رهبر نظامی و سیاسی عراقی و وفاداری وی به آیت الله خامنه ای وجود ندارد.
وی گفت: آیت الله خامنه ای برای منافع مردم عراق اولویت قائل است.
جمال جعفر محمد ملقب به ابومهدی المهندس، یکی از فرماندهان سابق بدر که زمانی علیه صدام حسین فعالیت کرد و مقامات آمریکایی، وی را به دست داشتن در بمب گذاری سال 1983 در سفارت این کشور در کویت متهم کرده اند، رهبری حشد شعبی را برعهده دارد.»
رویترز در ادامه میکوشد این فرمانده عراقی را نیز تحت فرمان ایران معرفی کند، اما در ادامه گزارش نمیتواند کمکهای ایران به مردم شیعه، سنی و کرد عراق در مبارزه با تروریسم از در اختیار قرار دادن تجهیزات تا آموزش نیروها را سانسور کند و مینویسد: «مقامات عراقی می گویند مهندس، فرد دست راست قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران است. مهندس از سوی برخی از مبارزان شبه نظامی به عنوان «فرمانده همه نیروها» که «کلامش همچون شمشیری بالای سر همه گروه ها است»، ستایش شده است.
گروهی که وی هدایت می کند، به هماهنگ کردن همه چیز از پشتیبانی گرفته تا عملیات نظامی علیه داعش، کمک می کند. اعضای این گروه می گویند دوستی نزدیک مهندس با هم سلیمانی هم عامری به این همکاری کمک می کند.
به گفته معین الکاظمی، یکی از رهبران سازمان بدر در غرب بغداد، بیش از 20 سال است این افراد یکدیگر را می شناسند. کاظمی اعلام کرد: «اگر ما به این سوابق نگاه کنیم، این به طور قابل توجهی به سازماندهی حشد شعبی و تشکیل نیرویی که به پیروزی دست یافت، کمک کرد؛ پیروزی که 250 هزار سرباز (عراقی) و 600 هزار پلیس وزارت کشور نتوانستند به آن دست یابند.»
کاظمی اعلام کرد تیم اصلی رهبری معمولا پیش از عملیات نظامی بزرگ، به مدت سه تا چهار هفته رایزنی می کردند. وی افزود: «ما از همه جهات به نبرد نگاه می کنیم، نخست میدان (نبرد) را مشخص می کنیم...این که چگونه ماموریت ها را بین گردان های حشد شعبی توزیع کنیم، با فرماندهان گردان ها رایزنی کنیم و پشتیبانی انجام دهیم.»
کاظمی گفت سلیمانی «از ابتدا تا پایان نبرد، در مرکز فرماندهی عملیات شرکت می کند و آخرین کاری که (وی) انجام می دهد، عیادت از مجروحان جنگ در بیمارستان است.»
مقامات عراقی و کرد، تعداد مستشاران ایرانی را در عراق بین 100 تا چند صد نفر - کمتر از تقریبا سه هزار افسر آمریکایی که نیروهای عراقی را آموزش می دهند، اعلام کرده اند. با این حال، از بسیاری از جهات، ایرانی ها، نیرویی بسیار بانفوذتر هستند.
مقامات عراقی می گویند دخالت ایران ناشی از اعتقاد این کشور است که داعش، خطری فوری برای اماکن مقدس شیعیان نه تنها در عراق بلکه همچنین در ایران است. این اماکن مقدس در هر دو کشور، به ویژه در عراق، در بین مقدس ترین اماکن برای شیعیان است.
مقامات عراق می گویند ایرانی ها به سازماندهی نیروهای شبه نظامی و داوطلبان شیعه پس از درخواست آیت الله سیستانی از عراقی ها برای دفاع از کشور خود چند روز پس از تصرف شهر موصل در شمال عراق توسط داعش در ماه ژوئن گذشته، کمک کردند.
عبادی اعلام کرده ایران از روزهای نخست جنگ با داعش، سلاح و مهمات در اختیار داوطلبان شبه نظامی و نیروهای عراقی قرار داده است.
آنها همچنین نیرو اعزام کرده اند. چندین مقام کرد اعلام کردند زمانی که جنگجویان داعش اواخر تابستان به مرز ایران-عراق نزدیک شدند، ایران برای مبارزه با آنها، واحدهای توپخانه به عراق فرستاد. فرید اسرسد، یک مقام ارشد منطقه نیمه خودمختار کردستان عراق اعلام کرد نیروهای ایرانی اغلب با نیروهای عراقی همکاری می کنند. در شمال عراق، سربازان پیشمرگه کرد «به مسائل فنی همچون شناسایی اهداف در نبرد می پرداختند ولی در مورد شلیک راکت و توپ - ایرانی ها بودند که این کار را انجام می دادند.»
کاظمی افزود مستشاران ایرانی در عراق درباره همه چیز از تاکتیک ها گرفته تا قرار دادن قابلیت های پهپاد و سیگنال از جمله تجسس الکترونیکی و ارتباطات رادیویی در اختیار گروه های شبه نظامی، کمک کرده اند.
وی گفت: «آمریکا همه این سال ها با ارتش عراق بود و هیچگاه به آنها یاد نداد از پهپاد استفاده کنند یا اینکه چگونه یک شبکه ارتباطی بسیار پیچیده را به کار گیرند یا این که چگونه ارتباطات دشمن را رهگیری کنند. حشد شعبی، با کمک مستشاران (ایرانی) هم اکنون می داند چگونه پهپاد بسازد و به کار گیرد.»
سرایا الخراسانی، یکی از گروه های شبه نظامی شیعه است که به بهترین نحو نفوذ ایران را در عراق نشان می دهد. این گروه در سال 2013 در واکنش به درخواست آیت الله خامنه ای برای مبارزه، ابتدا در سوریه و بعد در عراق، تشکیل شد.
این گروه مسئول نصب تابلوهای تبلیغاتی بغداد است که تصویر سردار حمید تقوی، یکی از اعضای سپاه پاسداران ایران را نشان می دهد. تقوی که در بین شبه نظامیان به عنوان ابومریم شناخته می شد، در ماه دسامبر در شمال عراق کشته شد. وی به قهرمانی برای بسیاری از مبارزان شیعه عراق تبدیل شده است.
علی الیاسری، فرمانده سرایا الخراسانی می گوید تقوی، «متخصص جنگ چریکی بود. مردم به وی به شکل جادویی نگاه می کردند.»
در ویدیویی که بلافاصله پس از مرگ تقوی، توسط گروه خراسانی در اینترنت منتشر شد، این سردار ایرانی در میدان نبرد چمباتمه زده و در حالی که گلوله از بالای سر وی رد می شود، دستوراتی می دهد. در اطراف وی، مبارزان جوان عراقی با اسلحه های کلاشنیکف، خود را به زمین چسبانده اند. این ژنرال لباس نظامی چروک پوشیده است و رفتاری آرام و پدرانه دارد. بعدا در این ویدیو، وی مبارزان خود را جمع می کند و آنها را تشویق می کند برای حمله به مواضع، به جلو حرکت کنند.
ظرف دو روز پس از سقوط موصل در دهم ماه ژوئن پارسال، تقوی، که از عرب های ایران بود، همراه با نیروهای ارتش و سپاه پاسداران ایران به عراق سفر کرد. بلافاصله، وی به تهیه راهی برای غافلگیر کردن داعش بیرون بلد در 50 مایلی (80 کیلومتری) شمال بغداد کمک کرد.
دورانی که تقوی با سرایا الخراسانی سپری کرد، نعمتی برای این گروه بود. تعداد اعضای این گروه از یک هزار و 500 نفر به سه هزار نفر افزایش یافت. این گروه هم اکنون مجهز به توپخانه، مسلسل های سنگین و 23 خودروی نظامی هاموی است که بسیاری از آنها را از داعش به دست آورده است.
یاسری با نیشخندی گفت: «البته، اینها خوب است. آنها ساخت آمریکا است.»
در ماه نوامبر، تقوی برای مشارکت در عملیات شبه نظامیان شیعه نزدیک مرز ایران، به عراق بازگشت. یاسری می گوید تقوی به تهیه طرحی برای محاصره داعش در شهرهای جلولا و سعدیه کمک کرد. پس از موفقیت در این خصوص، وی شروع به طراحی نبرد بعدی کرد. یاسری از وی خواست محتاط تر باشد ولی تقوی در ماه دسامبر توسط یک تک تیرانداز کشته شد.
در مراسم تشییع پیکر تقوی، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از این فرمانده کشته شده، تمجید کرد. شمخانی گفت تقوی یکی از آن دسته ایرانی ها در عراق بود که «از سامرا دفاع می کنند و خون می دهند تا ما مجبور نباشیم در تهران خون بدهیم». هم سلیمانی هم عامری در بین عزاداران در این مراسم بودند.
مقر سرایا الخراسانی در شرق بغداد، داخل یک مجتمع دولتی است که وزرا و نمایندگان پارلمان را اسکان داده است. تصاویر بزرگی از تقوی و دیگر مبارزان کشته شده الخراسانی بر روی دیوارهای ساختمان این گروه نصب شده است.
یاسری پس از زخمی شدن از ناحیه پای چپ در جریان نبردی در شرق دیاله در ماه نوامبر، با عصا راه می رود. قاب عکس کوچکی از آیت الله خامنه ای بر روی میز وی قرار دارد.
وی، سرایا الخراسانی، همراه با سازمان بدر و چند گروه دیگر را به عنوان «روح» کمیته حشد شعبی در عراق توصیف می کند.»
رویترز اما طاقت نمیآورد که گزارش خود را بر اساس واقعیات و گفتهها و شواهد عینی از مجاهدان عراقی پیش ببرد و در ادامه برای دامن زدن به شکاف در جامعه عراقی و بدبین کردن آنها به مجاهدانی که اکنون در خط مقدم مبارزه با تروریستهای دست پرورده امریکا و انگلیس هستند، مینویسد: «همه چنین اعتقادی ندارند. یک مقام بلندپایه شیعه در دولت عراق دیدگاهی منتقدانه تر دارد و می گوید سرایا الخراسانی و دیگر گروه های شبه نظامی، ابزار ایران هستند. این مقام اعلام کرد: «آنها، یک گروه ساخت ایران هستند که توسط تقوی تشکیل شد. به علت روابط نزدیک آنها با ایرانی ها برای سلاح و مهمات، آنها اینقدر کارآمد هستند.»
اسرسد پیش بینی می کند که شبه نظامیان شیعه عراق به یک نیروی دائمی تبدیل خواهند شد که مشابه سپاه پاسداران ایران است. وی معتقد است این نیروی فرقه ای یک روز همگام با ارتش عراق فعالیت خواهد کرد.
وی گفت: «دو ارتش در عراق وجود خواهد داشت.»
مقام بلندپایه شیعه که منتقد سرایا الخراسانی است، اعلام کرد گروه های شبه نظامی، که از ازادی فعالیت بدون رایزنی مستقیم با ارتش یا نخست وزیر برخوردار هستند، می توانند ثبات عراق را تضعیف کنند. این مقام، سازمان بدر را به عنوان قدرتمندترین نیرو در این کشور حتی قدرتمندتر از عبادی توصیف کرد.
عامری با رد چنین ادعاهایی، اعلام کرد طرح های نظامی خود را برای تایید، مستقیما به عبادی ارائه می دهد.
کاظمی در عین حال هیچ شکی ندارد که حشد شعبی، قدرتمندتر از ارتش عراق است.
وی اعلام کرد: یک (سرباز) حشد شعبی می بیند که فرمانده اش... یا حاجی هادی عامری یا حاجی مهندس یا حتی حاجی قاسم سلیمانی در نبرد، با آنها غذا می خورند، با آنها روی زمین می نشینند، با آنها شوخی می کنند. به همین علت است که آنها حاضر هستند مبارزه کند. به همین علت است که این یک نیروی شکست ناپذیر است.»
به گزارش سپیدارخبر،در آخرین مورد از این دست گزارشهای رسانهای، خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی از بغداد به قلم ند پارکر، بابک دهقان پیشه و ایزابل کولز همین ترفندها را به کار گرفته اما در عین حال، در مصاحبه با برخی فرماندهان مجاهدان عراقی نیز نتوانسته برخی واقعیات از فداکاریها و همچنین کمکهای راهبردی ایران در زمینه تجهیزات و آموزش و سازماندهی نیروها را پنهان کند.
رویترز در این گزارش نوشت:
«نگاه مراقب یک ژنرال با موی جوگندمی از روی چندین تابلوی تبلیغات در مرکز بغداد، به سراسر پایتخت عراق دوخته شده است. هر چند که این فرمانده نظامی، عراقی نیست. وی ایرانی است. این پوسترها تازه وارد عراق شده و منعکس کننده نفوذی است که ایران هم اکنون در بغداد دارد.»
رویترز در دنبال کردن محور یک از ترفندهای رسانهای که به آن اشاره شد، اینگونه ادعا میکند: «عراق یک کشور عمدتا عرب است. شهروندانش، چه شیعیان چه سنی ها، همواره به ایران، کشوری فارس زبان در شرق، بی اعتماد بوده اند ولی در شرایطی که بغداد تلاش می کند با گروه افراط گرای سنی دولت اسلامی (داعش) مبارزه کند، بسیاری از شیعیان عراق هم اکنون به ایران، یک حکومت مذهبی شیعه، به عنوان متحد اصلی خود چشم دوخته اند. به ویژه، اعتماد شیعیان عراق به شبه نظامیان قدرتمند مورد حمایت ایران که از زمان ترک خدمت گسترده نیروهای ارتش عراق در تابستان گذشته، سکان امور را در دست گرفته اند، افزایش یافته است.
دهها گروه شبه نظامی در چارچوب یک شاخه مخفیانه دولت عراق موسوم به «کمیته بسیج مردمی» یا «حشد شعبی»، متحد شده اند. این نهاد رسمی که توسط نوری مالکی سلف حیدر العبادی نخست وزیر عراق تشکیل شد، هم اکنون نقش اصلی را در بسیاری از عملیات امنیتی این کشور ایفا می کند. این گروه با توجه به جایگاهش در شبکه ارتباطی بین تهران، دولت عراق و شبه نظامیان، بیش از پیش در تعیین آینده این کشور، نفوذ دارد. تاکنون، اطلاعات چندانی درباره این نیرو در دست نبود ولی در یک رشته مصاحبه ها با رویترز، شخصیت های مهم عراق داخل حشد شعبی نحوه همکاری گروه های شبه نظامی، بغداد و ایران و نقشی که مستشاران ایرانی هم داخل این گروه هم در خطوط مقدم ایفا می کنند، تشریح کرده اند.
دو شخصیت ارشد سازمان بدر، احتمالا قدرتمندترین گروه شبه نظامی شیعه، و فرمانده یک گروه شبه نظامی نسبتا جدید موسوم به «سرایا الخراسانی»، از جمله افرادی هستند که با رویترز صحبت کرده اند.
در مجموع، حشد الشعبی بر دهها گروه نظارت و فعالیت آنها را هماهنگ می کند. افراد خودی می گویند بیشتر گروه ها به درخواست آیت الله علی سیستانی مرجع بزرگ شیعیان عراق برای سلاح در دست گرفتن، لبیک گفتند ولی آنها همچنین به رهنمودهای مذهبی آیت الله علی خامنه ای، رهبر معظم ایران، به عنوان یکی از عوامل مهم تصمیم خود برای مبارزه و - همانطور که به آن نگاه می کنند - برای دفاع از عراق، استناد می کنند.
هادی العامری، رهبر سازمان بدر، در گفتگو با رویترز اعلام کرد: اکثر ما اعتقاد داریم که... آیت الله خامنه ای از همه شرایط به عنوان یک رهبر اسلامی برخوردار است. وی رهبر نه فقط ایرانی ها بلکه امت اسلامی است. من چنین اعتقادی دارم و به آن افتخار می کنم.
عامری تاکید کرد تناقضی بین نقش وی به عنوان یک رهبر نظامی و سیاسی عراقی و وفاداری وی به آیت الله خامنه ای وجود ندارد.
وی گفت: آیت الله خامنه ای برای منافع مردم عراق اولویت قائل است.
جمال جعفر محمد ملقب به ابومهدی المهندس، یکی از فرماندهان سابق بدر که زمانی علیه صدام حسین فعالیت کرد و مقامات آمریکایی، وی را به دست داشتن در بمب گذاری سال 1983 در سفارت این کشور در کویت متهم کرده اند، رهبری حشد شعبی را برعهده دارد.»
رویترز در ادامه میکوشد این فرمانده عراقی را نیز تحت فرمان ایران معرفی کند، اما در ادامه گزارش نمیتواند کمکهای ایران به مردم شیعه، سنی و کرد عراق در مبارزه با تروریسم از در اختیار قرار دادن تجهیزات تا آموزش نیروها را سانسور کند و مینویسد: «مقامات عراقی می گویند مهندس، فرد دست راست قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران است. مهندس از سوی برخی از مبارزان شبه نظامی به عنوان «فرمانده همه نیروها» که «کلامش همچون شمشیری بالای سر همه گروه ها است»، ستایش شده است.
گروهی که وی هدایت می کند، به هماهنگ کردن همه چیز از پشتیبانی گرفته تا عملیات نظامی علیه داعش، کمک می کند. اعضای این گروه می گویند دوستی نزدیک مهندس با هم سلیمانی هم عامری به این همکاری کمک می کند.
به گفته معین الکاظمی، یکی از رهبران سازمان بدر در غرب بغداد، بیش از 20 سال است این افراد یکدیگر را می شناسند. کاظمی اعلام کرد: «اگر ما به این سوابق نگاه کنیم، این به طور قابل توجهی به سازماندهی حشد شعبی و تشکیل نیرویی که به پیروزی دست یافت، کمک کرد؛ پیروزی که 250 هزار سرباز (عراقی) و 600 هزار پلیس وزارت کشور نتوانستند به آن دست یابند.»
کاظمی اعلام کرد تیم اصلی رهبری معمولا پیش از عملیات نظامی بزرگ، به مدت سه تا چهار هفته رایزنی می کردند. وی افزود: «ما از همه جهات به نبرد نگاه می کنیم، نخست میدان (نبرد) را مشخص می کنیم...این که چگونه ماموریت ها را بین گردان های حشد شعبی توزیع کنیم، با فرماندهان گردان ها رایزنی کنیم و پشتیبانی انجام دهیم.»
کاظمی گفت سلیمانی «از ابتدا تا پایان نبرد، در مرکز فرماندهی عملیات شرکت می کند و آخرین کاری که (وی) انجام می دهد، عیادت از مجروحان جنگ در بیمارستان است.»
مقامات عراقی و کرد، تعداد مستشاران ایرانی را در عراق بین 100 تا چند صد نفر - کمتر از تقریبا سه هزار افسر آمریکایی که نیروهای عراقی را آموزش می دهند، اعلام کرده اند. با این حال، از بسیاری از جهات، ایرانی ها، نیرویی بسیار بانفوذتر هستند.
مقامات عراقی می گویند دخالت ایران ناشی از اعتقاد این کشور است که داعش، خطری فوری برای اماکن مقدس شیعیان نه تنها در عراق بلکه همچنین در ایران است. این اماکن مقدس در هر دو کشور، به ویژه در عراق، در بین مقدس ترین اماکن برای شیعیان است.
مقامات عراق می گویند ایرانی ها به سازماندهی نیروهای شبه نظامی و داوطلبان شیعه پس از درخواست آیت الله سیستانی از عراقی ها برای دفاع از کشور خود چند روز پس از تصرف شهر موصل در شمال عراق توسط داعش در ماه ژوئن گذشته، کمک کردند.
عبادی اعلام کرده ایران از روزهای نخست جنگ با داعش، سلاح و مهمات در اختیار داوطلبان شبه نظامی و نیروهای عراقی قرار داده است.
آنها همچنین نیرو اعزام کرده اند. چندین مقام کرد اعلام کردند زمانی که جنگجویان داعش اواخر تابستان به مرز ایران-عراق نزدیک شدند، ایران برای مبارزه با آنها، واحدهای توپخانه به عراق فرستاد. فرید اسرسد، یک مقام ارشد منطقه نیمه خودمختار کردستان عراق اعلام کرد نیروهای ایرانی اغلب با نیروهای عراقی همکاری می کنند. در شمال عراق، سربازان پیشمرگه کرد «به مسائل فنی همچون شناسایی اهداف در نبرد می پرداختند ولی در مورد شلیک راکت و توپ - ایرانی ها بودند که این کار را انجام می دادند.»
کاظمی افزود مستشاران ایرانی در عراق درباره همه چیز از تاکتیک ها گرفته تا قرار دادن قابلیت های پهپاد و سیگنال از جمله تجسس الکترونیکی و ارتباطات رادیویی در اختیار گروه های شبه نظامی، کمک کرده اند.
وی گفت: «آمریکا همه این سال ها با ارتش عراق بود و هیچگاه به آنها یاد نداد از پهپاد استفاده کنند یا اینکه چگونه یک شبکه ارتباطی بسیار پیچیده را به کار گیرند یا این که چگونه ارتباطات دشمن را رهگیری کنند. حشد شعبی، با کمک مستشاران (ایرانی) هم اکنون می داند چگونه پهپاد بسازد و به کار گیرد.»
سرایا الخراسانی، یکی از گروه های شبه نظامی شیعه است که به بهترین نحو نفوذ ایران را در عراق نشان می دهد. این گروه در سال 2013 در واکنش به درخواست آیت الله خامنه ای برای مبارزه، ابتدا در سوریه و بعد در عراق، تشکیل شد.
این گروه مسئول نصب تابلوهای تبلیغاتی بغداد است که تصویر سردار حمید تقوی، یکی از اعضای سپاه پاسداران ایران را نشان می دهد. تقوی که در بین شبه نظامیان به عنوان ابومریم شناخته می شد، در ماه دسامبر در شمال عراق کشته شد. وی به قهرمانی برای بسیاری از مبارزان شیعه عراق تبدیل شده است.
علی الیاسری، فرمانده سرایا الخراسانی می گوید تقوی، «متخصص جنگ چریکی بود. مردم به وی به شکل جادویی نگاه می کردند.»
در ویدیویی که بلافاصله پس از مرگ تقوی، توسط گروه خراسانی در اینترنت منتشر شد، این سردار ایرانی در میدان نبرد چمباتمه زده و در حالی که گلوله از بالای سر وی رد می شود، دستوراتی می دهد. در اطراف وی، مبارزان جوان عراقی با اسلحه های کلاشنیکف، خود را به زمین چسبانده اند. این ژنرال لباس نظامی چروک پوشیده است و رفتاری آرام و پدرانه دارد. بعدا در این ویدیو، وی مبارزان خود را جمع می کند و آنها را تشویق می کند برای حمله به مواضع، به جلو حرکت کنند.
ظرف دو روز پس از سقوط موصل در دهم ماه ژوئن پارسال، تقوی، که از عرب های ایران بود، همراه با نیروهای ارتش و سپاه پاسداران ایران به عراق سفر کرد. بلافاصله، وی به تهیه راهی برای غافلگیر کردن داعش بیرون بلد در 50 مایلی (80 کیلومتری) شمال بغداد کمک کرد.
دورانی که تقوی با سرایا الخراسانی سپری کرد، نعمتی برای این گروه بود. تعداد اعضای این گروه از یک هزار و 500 نفر به سه هزار نفر افزایش یافت. این گروه هم اکنون مجهز به توپخانه، مسلسل های سنگین و 23 خودروی نظامی هاموی است که بسیاری از آنها را از داعش به دست آورده است.
یاسری با نیشخندی گفت: «البته، اینها خوب است. آنها ساخت آمریکا است.»
در ماه نوامبر، تقوی برای مشارکت در عملیات شبه نظامیان شیعه نزدیک مرز ایران، به عراق بازگشت. یاسری می گوید تقوی به تهیه طرحی برای محاصره داعش در شهرهای جلولا و سعدیه کمک کرد. پس از موفقیت در این خصوص، وی شروع به طراحی نبرد بعدی کرد. یاسری از وی خواست محتاط تر باشد ولی تقوی در ماه دسامبر توسط یک تک تیرانداز کشته شد.
در مراسم تشییع پیکر تقوی، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از این فرمانده کشته شده، تمجید کرد. شمخانی گفت تقوی یکی از آن دسته ایرانی ها در عراق بود که «از سامرا دفاع می کنند و خون می دهند تا ما مجبور نباشیم در تهران خون بدهیم». هم سلیمانی هم عامری در بین عزاداران در این مراسم بودند.
مقر سرایا الخراسانی در شرق بغداد، داخل یک مجتمع دولتی است که وزرا و نمایندگان پارلمان را اسکان داده است. تصاویر بزرگی از تقوی و دیگر مبارزان کشته شده الخراسانی بر روی دیوارهای ساختمان این گروه نصب شده است.
یاسری پس از زخمی شدن از ناحیه پای چپ در جریان نبردی در شرق دیاله در ماه نوامبر، با عصا راه می رود. قاب عکس کوچکی از آیت الله خامنه ای بر روی میز وی قرار دارد.
وی، سرایا الخراسانی، همراه با سازمان بدر و چند گروه دیگر را به عنوان «روح» کمیته حشد شعبی در عراق توصیف می کند.»
رویترز اما طاقت نمیآورد که گزارش خود را بر اساس واقعیات و گفتهها و شواهد عینی از مجاهدان عراقی پیش ببرد و در ادامه برای دامن زدن به شکاف در جامعه عراقی و بدبین کردن آنها به مجاهدانی که اکنون در خط مقدم مبارزه با تروریستهای دست پرورده امریکا و انگلیس هستند، مینویسد: «همه چنین اعتقادی ندارند. یک مقام بلندپایه شیعه در دولت عراق دیدگاهی منتقدانه تر دارد و می گوید سرایا الخراسانی و دیگر گروه های شبه نظامی، ابزار ایران هستند. این مقام اعلام کرد: «آنها، یک گروه ساخت ایران هستند که توسط تقوی تشکیل شد. به علت روابط نزدیک آنها با ایرانی ها برای سلاح و مهمات، آنها اینقدر کارآمد هستند.»
اسرسد پیش بینی می کند که شبه نظامیان شیعه عراق به یک نیروی دائمی تبدیل خواهند شد که مشابه سپاه پاسداران ایران است. وی معتقد است این نیروی فرقه ای یک روز همگام با ارتش عراق فعالیت خواهد کرد.
وی گفت: «دو ارتش در عراق وجود خواهد داشت.»
مقام بلندپایه شیعه که منتقد سرایا الخراسانی است، اعلام کرد گروه های شبه نظامی، که از ازادی فعالیت بدون رایزنی مستقیم با ارتش یا نخست وزیر برخوردار هستند، می توانند ثبات عراق را تضعیف کنند. این مقام، سازمان بدر را به عنوان قدرتمندترین نیرو در این کشور حتی قدرتمندتر از عبادی توصیف کرد.
عامری با رد چنین ادعاهایی، اعلام کرد طرح های نظامی خود را برای تایید، مستقیما به عبادی ارائه می دهد.
کاظمی در عین حال هیچ شکی ندارد که حشد شعبی، قدرتمندتر از ارتش عراق است.
وی اعلام کرد: یک (سرباز) حشد شعبی می بیند که فرمانده اش... یا حاجی هادی عامری یا حاجی مهندس یا حتی حاجی قاسم سلیمانی در نبرد، با آنها غذا می خورند، با آنها روی زمین می نشینند، با آنها شوخی می کنند. به همین علت است که آنها حاضر هستند مبارزه کند. به همین علت است که این یک نیروی شکست ناپذیر است.»
نظرات شما عزیزان: